خبرگزاری «حوزه»،/ در تفسیر المیزان، علامه طباطبایی با اشاره به۹۵۰ سال پیامبری حضرت نوح(ع) قبل از طوفان، عمر حضرت نوح را بسیار طولانی دانسته و براین اعتقاد است که برخلاف آنچه دیگران عنوان کردهاند، این عمرِ طولانی نه معجزه بوده و نه مقدار سال و زمان آن با زمان حال فرق داشته است و ادامه میدهد که عمر نوح به صورت طبیعی طولانی بوده و تاکنون هیچ دلیلی مبنی بر عدم امکان تحقق عمر طولانی ارائه نشده است. (طباطبایی، المیزان،ج۱۰، ص۲۷۱)
این موضوع نشان دهنده این مطلب است که هرچند حضرت نوح سن بالایی داشته اما از سلامتی کامل جسمی برخوردار بوده و مانند یک فرد جوان برای ساخت کشتی کار میکرده است.
علاوه بر این با وجودی که بالارفتن سن، انسان را مستعد بیماری های گوناگون می کند او به این بیماری ها نیز دچار نبوده است.
یکی از بالاترین علت های مرگ در عصر حاضر نارسایی های قلبی و عروقی است و آمار پزشکی موجود، شاهد این ادعاست. اگرچه خداوند قلب انسان را به دلیل پُرکاربودن از جمله قویترین اعضای بدن خلق کرده، اما در عین حال آسیبهای وارده بر آن بالاترین آمار علت مرگ را به خود اختصاص میدهد.
در این میان استرس به خصوص در طولانی مدت از عوامل مهم بیماریزا در قلب به حساب میآید که به کمک نارساییهای دیگر آمده و قلب را دچار بیماری میکند.
متخصصان برای پیشگیری و درمان، راه کارهایی را ارائه می کنند تا از طریق رژیم غذایی سالم و انجام ورزش و ترک مصرف الکل و دخانیات و رعایت مواردی از این قبیل سبک زندگی خود را تغییر داده و احتمال ابتلا به بیماری را کاهش دهیم.
حال این سوال پیش می آید که راز طول عمر حضرت نوح چیست؟
خداوند در قرآن یاد خود را مایه آرامش قلوب معرفی می کند آنجا که میفرماید:
«الَّذینَ آمَنُوا وَ تَطمَئِنُّ قُلُوبُهُم بِذِکرِ اللَّهِ أَلا بِذِکرِ اللَّهِ تَطمَئِنُّ القُلُوبُ» (الرعد-28)
ترجمه: آنها کسانی هستند که ایمان آورده و دلهایشان به یاد خدا آرامش می گیرد، آگاه باشید که تنها با یاد خدا دلها آرامش پیدا می کند.
حضرت نوح علیه السلام از نظر روحی، انسانی بسیار شاکر و سپاس گزار بود؛ تا جایی که خداوند در قرآن صریحا او را به این صفت ستوده است. در سوره اسراء در مورد او آمده است: انّه کان عبداً شکوراً (اسراء ۳)
همه پیامبران شکرگزار خدا بودند؛ ولی ویژگیهایی در احادیث برای نوح(ع) وارد شده که او را شایستۀ این صفت نموده است. او هرگاه لباس میپوشید، آب مینوشید یا غذایی میخورد و از هر نعمتی برخوردار میشد، با یاد خدا شکرگزاری میکرد. (تفسیر نمونه، ج ١٢، ص ٢۴)
بنابراین شاید بتوان بین ویژگی شاکر بودن نوح در برابر نعمات الهی از یک طرف و کسب آرامش قلبی از سوی دیگر ارتباطی دو سویه یافت و همین امر را عاملی مؤثر در طولانی بودن عمر او دانست.
آری ، اگر خوب به اطراف خود نگاه کنیم، در می یابیم که نعمتهای الهی بیانتها و بیحساب در اختیار ما قرار دارد که شناخت این نعمت ها و شناختن صاحب نعمت ذکری دائم است و نتیجه ای جزآرامش قلب و عمر با برکت نخواهد داشت.
حسین حایز - مبلغ دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم شعبه اصفهان
توجه: انتشار یادداشت و مقالات به معنای تأیید یا رد آن از سوی خبرگزاری حوزه نیست